Ayurveda: nieuwe aandacht voor ‘oude’ wetenschap

Ayurveda: nieuwe aandacht voor ‘oude’ wetenschap

Ayurveda is een hele oude wetenschap die in India al meer dan 5.000 jaar ingezet wordt voor een lang, gezond en gelukkig leven. In Nederland beginnen we er inmiddels ook bekend mee te raken en zie je het woord en diverse Ayurvedische producten steeds vaker opduiken. Ontdek hoe jij in onze moderne wereld gezond kunt blijven met deze oude wijsheid.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda betekent letterlijk “Wetenschap van het leven” en komt uit India. De wetenschap is al meer dan 5.000 jaar oud en is misschien zelfs de oudste geneeskunde ter wereld. Toch is deze ‘oude’ kennis vandaag de dag nog super actueel. Omdat het zo oud is, is Ayurveda bovendien een natuurlijke geneeskunde en is het eenvoudig toe te passen.

ayurveda

Ieder mens is anders

Wat Ayurveda anders maakt dan de meeste benaderingen van gezondheid is dat Ayurveda ziet dat íeder mens anders is. Dit verschil zit hem in de verhouding van de vijf elementen; ether, lucht, vuur, water en aarde. Deze verhouding is bij ieder mens anders, waardoor ieder mens ook andere behoeftes heeft.

Vata, Pitta, Kapha – de drie Dosha’s

Wanneer het over deze verhouding van de vijf elementen gaat, spreekt Ayurveda meestal over de drie Dosha’s. Alle Dosha’s bestaan uit twee van de elementen:

  • Vata is opgebouwd uit de elementen ether en lucht.
  • Pitta is opgebouwd uit de elementen vuur en een beetje water.
  • Kapha is opgebouwd uit de elementen water en aarde.

vata-pitta-kapha

Ieder mens heeft Vata, Pitta én Kapha – dus alle elementen – in zich, maar iedereen heeft daarin een andere verhouding. Zo kun je bijvoorbeeld heel veel Vata hebben en wat minder Pitta en Kapha. Je bent volgens Ayurveda dan een Vata-type. Ook kan het zo zijn dat je van twee Dosha’s wat meer hebt. Heb je bijvoorbeeld veel Pitta en veel Kapha, dan ben je een Pitta-Kapha-type. Heb je van alle drie de Dosha’s veel? Dan ben je Tridoshic.

Waarom is het belangrijk om te weten hoeveel Vata, Pitta en Kapha je hebt?

We worden allemaal met een bepaalde ‘blauwdruk’ geboren: een bepaalde verhouding aan Vata, Pitta en Kapha, waarbij jij je gezond en gelukkig voelt. Dit heet in de Ayurveda je constitutie. Wanneer je volgens jouw constitutie leeft, voel je je goed. Maar wanneer je je niet aan de daarbij horende eet- en leefvoorkeuren houdt, zul je voelen dat je niet leeft volgens je volle potentie. Je kunt je daardoor ook ziek of moe voelen.

Gezond met Ayurveda

Zodra je weet wat je constitutie (blauwdruk) is, kun je je leven zo inrichten dat je zo gezond mogelijk bent en blijft. Je kunt bijvoorbeeld je voeding- en leefstijl aanpassen, maar ook kiezen voor specifieke producten die echt bij jou passen of die helpen bij specifieke ongemakken.

Een Kapha olie kan bijvoorbeeld stimulerend werken wanneer je last hebt van traagheid of als je verkouden bent. Wanneer je spijsvertering wel een boost kan gebruiken, kan een voedingssupplement met kruiden daarbij helpen. En voor een goede mondverzorging begin je je dag volgens Ayurveda met het schrapen van je tong met een tongschraper.

tongschraper

Ayurvedische producten

Op gezondmarkt.nl vind je een aantal populaire Ayurvedische producten, onder andere van het merk Holisan. Holisan heeft verschillende natuurlijke gezondheidsproducten die gemaakt zijn volgens een biologisch recept; ingrediënten komen rechtstreeks uit de natuur en voldoen aan de kwaliteitseisen voor gezondheidsproducten.

Staat het Ayurvedische product dat jij zoekt er niet tussen? Kijk dan eens op pranayur.nl of holisan.nl.

Wil je meer te weten komen over deze interessante wetenschap en bijbehorende levensstijl? Op yogisan.nl lees je er alles over!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.