Cholesterol: hoe houd je je cholesterolwaarden gezond?

Cholesterol: hoe houd je je cholesterolwaarden gezond?

Cholesterol is een onmisbare stof voor de cellen van alle zoogdieren en dus ook voor ons mensen. Door al die reclames voor cholesterolverlagende producten heeft het inmiddels een behoorlijk negatieve associatie gekregen. Maar wat is het dan precies? Waar is cholesterol goed voor en hoe kun je eventueel verhoogde cholesterolwaarden verlagen? Je leest het hier!

Wat is cholesterol?

Cholesterol wordt gemaakt in de lever en is een vetachtige bouwstof voor je lichaamscellen en de productie van bepaalde hormonen. In onze hersenen zit de hoogste concentratie van deze stof. Daardoor kunnen we zonder cholesterol niet helder denken.

Je hebt goede cholesterol en slechte cholesterol. Verzadigde vetten verhogen je cholesterolgehalte op een negatieve manier (LDL). Maar niet al het vet is daardoor slecht; onverzadigde vetten zijn namelijk juist gunstig. Onverzadigde vetten verhogen het goede HDL-cholesterol in het bloed. Deze goede vetten zitten onder andere in oliën, vette vis en noten.

Gezonde cholesterolwaarden

Normaal gesproken maakt je lichaam zelf precies de juiste hoeveelheid cholesterol aan, maar het kan zijn dat er teveel aangemaakt wordt. Hierdoor ontstaat er een hoog cholesterolgehalte. Cholesterolwaarden tot 5 worden gezien als goed. Is de waarde boven de 5 en lager dan 6,5, dan wordt dit gezien als licht verhoogd, 6,5 tot 8 betekent een verhoogd cholesterolgehalte en hoger dan 8 is sterk verhoogd.

Wist je dat je lichaam 3 tot 4 keer meer cholesterol aanmaakt dan via voeding binnenkrijgt?

Afhankelijk van de hoeveelheid cholesterol die je binnenkrijgt, neemt de productie in de lever toe of af. Wanneer je veel cholesterolrijke producten eet, neemt de productie af. Als je er minder van eet, neemt de productie weer toe. Maar doordat de cholesterolproductie in je lichaam een stuk hoger is dan de hoeveelheden die we via voeding binnenkrijgen, kun je je cholesterolwaarden met een vetarm dieet maar een klein beetje verlagen.

Cholesterolwaarden meten

Wil je je cholesterolwaarden laten meten? Dit kan door middel van een bloedonderzoek. Hiervoor zijn meerdere metingen nodig, omdat je cholesterolwaarden van nature schommelen.

Oorzaken verhoogde cholesterolwaarden

Je cholesterolwaarden kunnen op verschillende manieren verhoogd raken. Naast het eten van veel verzadigde vetten kan het onder andere komen door:

 • Ongezonde levensstijl
 • Overgewicht
 • Roken en alcohol drinken
 • Erfelijke aanleg, traag werkende schildklier, diabetes

Symptomen cholesterol

In je dagelijks leven zul je niet merken dat je cholesterolwaarden te hoog zijn, maar het kan wel leiden tot slagaderverkalking (atherosclerose).

Pas wel op: ook een te lage cholesterolwaarde kan gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot geheugenverlies, agressiviteit en suïcide-gedachtes.

Cholesterol verlagen

Je kunt het deels verlagen door cholesterolverlagende voeding. Voedingsmiddelen die geschikt zijn:

 • Bonen, linzen en peulvruchten
 • Noten
 • Avocado’s
 • Volkorengranen
 • Vette vis en extra vierge olijfolie
 • (Donkergroene blad)groenten en fruit
 • Cacao en pure chocolade
 • Knoflook
 • Thee

Daarentegen zijn er ook producten die de cholesterolwaarden juist doen stijgen: eieren, ongefilterde koffie, transvetzuren en verzadigde vetten in vette zuivelproducten zoals roomboter, room en (volvette) kaas, maar ook in (vet) vlees, snacks, koekjes en gebakjes..

Verder is een gezonde levensstijl waarin je regelmatig beweegt, niet rookt en niet te veel alcohol drinkt belangrijk voor een gezond cholesterolgehalte.

Heb je desondanks toch verhoogde cholesterolwaarden? Er zijn diverse (natuurlijke) producten op de markt om deze waarden te (helpen) verlagen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.