Detoxen: de grote voorjaarsschoonmaak van je lichaam

Detoxen: de grote voorjaarsschoonmaak van je lichaam

Beetje bij beetje voelen we steeds meer dat de lente in aantocht is. De zonnestralen worden wat krachtiger en de dagen (gelukkig) weer wat langer en minder donker. De lente staat voor velen gelijk met een voorjaarsschoonmaak. Meubels worden verschoven en krijgen een extra goede schoonmaakbeurt. Voor anderen is de lente ook een periode om een grote schoonmaak in hun lichaam te houden en gaan detoxen! Maar wat is dat precies? Waar is detoxen goed voor en waar moet je rekening mee houden? Lees snel verder en doe net als wij mee met een detoxkuur!

Waarom detoxen?

In de aanloop naar de zomer toe zou het mooi zijn als je deze weer fris kunt beginnen. Je  kunt je lichaam een handje helpen om de opgebouwde afvalstoffen kwijt te raken. Detoxen bestaat nog niet zo lang. Dat komt omdat het vroeger niet nodig was, maar met ons veranderde eetpatroon en de overvloed aan producten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn met veelal onnatuurlijke toevoegingen, is detoxen ontstaan.

Hoe je begint met detoxen

Er is ontzettend veel informatie online én offline verkrijgbaar over detoxen. Maar een goede handleiding ontbreekt ons inziens nog. We hebben daarom een stappenplan voor je gemaakt. Je kunt zelf bepalen hoelang je detoxkuur duurt. Maar voor effect raden we aan het ongeveer een week te doen.

 1. Stop met het eten van giftige stoffen
  Als je aan het detoxen bent, heeft het geen zin om de toevoer van giftige stoffen in stand te houden. Zorg daarom dat je geen giftige stoffen meer binnenkrijgt en dat je lichaam echt helemaal gereinigd kan worden! Laat dus bewerkte producten even staan, maar ook cafeïne houdende producten en natuurlijk alcohol/tabak!
 2. Geef het lichaam alles wat het nodig heeft om te herstellen
  Hiermee bedoelen we dat je de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen en antioxidanten binnen moet zien te krijgen. Antioxidanten kunnen de vrije radicalen die vrijkomen neutraliseren. Je lichaam weet precies wat het met de vitamines, mineralen en antioxidanten moet doen, maar moet ze wel eerst binnenkrijgen. Dit doe je onder andere door voldoende fruit en groenten te nuttigen tijdens je detoxkuur, maar kan nog veel gemakkelijker door supplementen toe te voegen.Je lichaam heeft daarnaast ook rust nodig. Probeer te ontspannen. Neem bijvoorbeeld een vitaliserend bad of kom tot jezelf met een boekje op de bank en een lekker kopje thee. Luister naar muziek waar jij rustig van wordt of probeer te mediteren.
 3. Voldoende beweging
  Door te sporten kan je lichaam gifstoffen uitscheiden. Door te zweten scheid je namelijk afvalstoffen uit en door te sporten gaat je spijsverteringsstelsel ook sneller. Dit versnelt het detoxproces. Na het sporten kan je het beste een lekkere hete douche nemen. Dan ga je namelijk nog wat meer zweten, en daarmee meer detoxen. detox
 4. Detoxen met sapjes
  Een heel gemakkelijke manier om te detoxen is om al je groentes en fruit in de blender te mieteren en er zo de lekkerste sapjes van te draaien. Om ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt raden wij aan om er bepaalde supplementen aan toe te voegen die speciaal ontwikkeld zijn om je detox zo goed mogelijk te doen. Bijvoorbeeld de Absolute Supersmoothie detox mix van Mattison, met de belangrijkste vitamines en mineralen!
 5. Voedingsmiddelen met ontgiftende eigenschappen
  Er zijn een aantal voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze ontgiftende eigenschappen hebben. Probeer deze dan ook tijdens je detox kuur zoveel mogelijk te nuttigen. Op een rij:

  • Knoflook en familie van de knoflook zoals ui, prei (liefst rauw)
  • Kruiden als gember, koriander kurkuma, peterselie, komijn en cayennepeper
  • Citrusvruchten
  • Virgin kokosolie
  • Groene groenten en dan met name de lichtbittere variant zoals andijvie, rucola, bietenloof en waterkers
  • Bieten en wortele
  • Niet te zoet fruit zoals bessen en zure appels.

Zelf beginnen met detoxendetox

Ben je zelf van plan om een detoxkuur van een week of langer te doen? Laat ons dan weten wat jouw ervaringen zijn! Weet dat de volgende producten je een goede steun in de rug kunnen bieden: Absolute Supersmoothie detox mix van Mattison en de Detox shake van Livinggreen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.