Etherische oliën: De wereld van aromatherapie

Etherische oliën: De wereld van aromatherapie

Aromatherapie, dat is toch iets met etherische oliën? Veel mensen kennen de kleine flesjes geurolie wel, die met behulp van een diffuser gebruikt wordt om hun huis lekker te laten geuren. Deze oliën kunnen echter nog veelzijdiger worden ingezet via aromatherapie!

etherische oliën

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze die gebruikt maakt van etherische oliën van bloemen, kruiden en andere plantdelen en is daarmee eigenlijk een behandeling met geuren. Deze therapie wordt voornamelijk ingezet bij klachten zoals spanningen, angst en slapeloosheid. Geuren kunnen via het limbische systeem in de hersenen onze geest beïnvloeden. Zo zijn er geuren die je kunnen kalmeren of juist activeren. Aromatherapie wordt daarnaast ook gebruikt om de gezondheid te verbeteren en om de immuunrespons te bevorderen. Bepaalde etherische oliën hebben invloed op de immuniteit, huid en bloedcirculatie.

Aromatherapie is een geneeskunst die al sinds de late middeleeuwen beoefend wordt. Het verhaal gaat dat de fransman René Maurice Gattefosse de grondlegger is van aromatherapie nadat hij een lavendelolie gebruikte om een brandwond te koelen. De wond zou sneller zijn genezen dan gewoonlijk, waardoor hij zich verder ging verdiepen in de wereld van de etherische oliën.

Etherische oliën: kalmerend en verkwikkend

Hoe kan een simpele olie toch zo geneeskrachtig zijn? De meeste etherische oliën ontstaan door stoomdestillatie. Dit is een methode waarbij stoom door de plantendelen wordt geleid. Door dit proces kan de olie eenvoudig worden gescheiden van de stoom, waardoor er in de olie een hoge concentratie aan geneeskrachtige geurstoffen overblijft.

etherische oliën

Een bekend voorbeeld van een etherische olie die gebruikt wordt in de aromatherapie is lavendelolie. Lavendel staat bekend om de kalmerende werking op de geest en wordt vaak gebruikt in combinatie met een diffuser om te ontspannen.  Lavendel heeft ook antibacteriële eigenschappen waardoor het uitermate geschikt is voor de natuurlijke behandeling van wondjes en acne.

Als je denkt dat etherische oliën alleen maar gebruikt worden om te ontspannen, dan heb je het mis! De damp van bergamotolie werkt juist verkwikkend en geeft mentale kracht en energie. Deze olie is niet alleen geschikt voor de diffuser, ook bij een massage komt de werking van de olie tot zijn recht!

De voordelen van aromatherapie

Als je op zoek bent naar een natuurlijk alternatief voor reguliere geneesmiddelen om lichte kwalen te behandelen, dan is aromatherapie een interessante keuze. Etherische oliën zijn niet alleen goed voor lichaam en geest zijn, maar zijn ook op andere gebieden in te zetten. Zo kun je door verschillende geuren met elkaar te combineren een heerlijk, uniek parfum maken. Sta je graag in de keuken? Etherische oliën, zoals muntolie of sinaasappelolie zijn ook echte smaakmakers in gerechten en gebak!

Gebruik jij etherische oliën? Welke vind jij het lekkerst en waar gebruik je ze voor? Laat het ons weten!

3 reacties

  1. Pingback:Stoppen met roken? Lees hier dé 3 tips! - Gezondmarkt.nl Blog

  2. Pingback:Goede voornemens voor 2016 - Gezondmarkt.nl Blog

  3. Leuk artikel.
    Ik vindt zelf de combinatie Bergamot olie + Ylang ylang olie erg lekker. Stimulering voor de geest.
    http://www.thenaturallife.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *