Geelwortel of kurkuma: twee namen voor een gezond geel goedje!

Geelwortel of kurkuma: twee namen voor een gezond geel goedje!

Geelwortel is een andere naam voor kurkuma, een knalgele wortel die geroemd wordt om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. En behalve dat is het ook nog eens een verrijking voor je zelfgemaakte maaltijden. Maar pas wel op, want het geeft meedoGEELoos af!

Wat is kurkuma (geelwortel)?

Geelwortel wordt al eeuwen gebruikt in India, bij het koken, als kleurstof en om zijn medicinale werking. Aan de buitenkant lijkt de wortel op de gemberwortel, maar dan met een andere kleur.

Wat is curcumine?

Curcumine is de werkzame stof uit de geelwortel, het stofje dat voor de gezondheidsondersteunende werking zorgt. Het is een ‘onderdeel’ van de wortel, net zoals cacao een onderdeel van chocolade is. Voordeel van curcumine capsules tegenover ‘gewone’ kurkuma capsules is dat er meer werkzame stoffen inzitten.

kurkuma capsules

Omdat de stof curcumine slecht door ons lichaam opgenomen kan worden, wordt er aan supplementen soms piperine of bioperine toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat je het stofje beter op kunt nemen.

Waar is kurkuma goed voor?

Kurkuma is goed voor het bestrijden van ontstekingen en is een sterke antioxidant, dankzij de curcumine. Daarnaast is het een heerlijke toevoeging in de keuken. Vooral in Indische gerechten en curry’s wordt het vaak gebruikt. Verder kun je het ook gebruiken als natuurlijke gele kleurstof in baksels of om andere dingen een gele kleur mee te geven.

Tanden bleken kurkuma

Op je handen, kleren en eigenlijk (bijna) alles geeft de geelwortel enorm af. Maar gek genoeg kun je je tanden bléken met kurkuma! Dus, heb je last van gele tanden en wil je er wat aan doen? Waag eens een poetsbeurt met kurkuma. In onderstaande filmpje zie je hoe.

Kurkuma kopen

Je kunt kurkuma kopen in verschillende vormen, bijvoorbeeld:

  • kurkuma in poedervorm
  • verse kurkuma
  • kurkuma capsules
  • kurkuma tabletten

Ben je overtuigd van deze gele powerwortel? Je kunt kurkuma kopen in onze webshop >>

Het poeder vind je tegenwoordig ook in de meeste supermarkten en voor een verse geelwortel ga je naar de toko.

Maar gebruik kurkuma niet wanneer…

Wanneer je in verwachting bent, is het verstandig met je arts te overleggen in hoeverre je veilig geelwortel kunt consumeren. Ook wanneer je last hebt van galstenen of -stuwing, kun je het beter niet gebruiken. Verder werkt kurkuma bloedverdunnend. Pas dus op wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Raadpleeg bij twijfel sowieso altijd eerst een dokter.

Kurkuma drinken

Geelwortel begint steeds populairder te worden, net zoals Goldenmilk; een heerlijk drankje gemaakt van (plantaardige) melk en onder andere kurkuma. Er zijn verschillende recepten om dit te maken. Onderstaande video laat zien hoe je de kurkuma-melk maakt van rijstemelk, kurkuma, kaneel, cayennepeper en ahornsiroop.

 

Ben jij al fan van deze gezonde gele wortel?

 

Lees ook meer over probiotica en hoe je zelf kefir maakt >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.