Hét recept voor gezonde feestdagen

Hét recept voor gezonde feestdagen

Sinterklaas, kerst, oud en nieuw, nieuwjaarsborrels… Er staat traditioneel een hóóp te eten en te drinken op ons te wachten. Nu we ons steeds meer bezighouden met gezonde voeding, rijst ook de vraag hoe we met al die etentjes nog een béétje gezond die feestdagen door kunnen komen. Gezondmarkt geeft je hét recept voor gezonde feestdagen!

1. Maak wat minder klaar

Vaak zijn we bang om te weinig eten te maken. Toch blijkt telkens weer dat er nog een heel weeshuis mee had kunnen eten. Vertrouw er dus gewoon op dat je genoeg hebt en maak bewust wat minder eten.

2. Varieer tussen lekker en gezond

Natuurlijk wil je je niet te druk maken om wat je eet en genieten van het kerstdiner, maar zet ook gewoon wat heerlijke, kleurrijke groentegerechten op tafel.

Kerstdiner ideeën

  • Inspiratie voor gezonde kerstgerechten;  maak een lasagne met véél (groene) groenten en een zelfgemaakte tomatensaus. Serveer daarbij een heerlijke salade en een of meer groentegerecht(en) naar keuze. Leuk om rekening mee te houden; groene en rode groentes dragen bij aan de kerstsfeer.
  • Ga je gourmetten? Kies niet alleen voor vlees, brood en saus, maar maak ook een lekkere salade bij gourmet en serveer verschillende soorten rauwkost; snoeptomaatjes, stukjes paprika, worteltjes, enz.
  • Maak de pastasaus of gourmet sausjes zelf. Zo weet je precies wat er in gaat en heb je daar dus ook invloed op.
  • Dipjes kun je ook gemakkelijk zelf maken; bijvoorbeeld guacamole. Lekker als dip bij de rauwkost, op brood of zelfs bij je stukje vlees.
  • Kies voor een zelfgemaakt toetje, waar je geen geraffineerde suikers in gebruikt. Onderaan dit bericht delen we een heerlijk nagerecht: een chocolade-havermouttaartje!

groentes op tafel

3. Drink niet teveel, maar ook niet te weinig

Met de feestdagen nemen we sneller een alcoholisch drankje dan op een doordeweekse dag. Heel lekker, alleen minder fijn voor je lichaam. Probeer dus niet bij ieder etentje de bodem van de fles te bereiken. En drink daarnaast voldoende water of (kruiden)thee, om je lichaam te hydrateren.

4. Beweeg!

De dagen zijn korter en het is tijdens de feestdagen langer donker buiten, maar probeer er toch regelmatig op uit te trekken. Ga aan de wandel, pak de fiets of duik de sportschool in. Je kunt het ook praktischer aanpakken: loop of fiets naar de supermarkt in plaats van de auto te pakken.

5. Maak je niet te druk

Stress heeft meer invloed op je gezondheid dan je lief is. Probeer je daarom niet te druk te maken wanneer het eten niet nét zo mooi is geworden als op de foto in het kookboek. Ook helpt het om niet te hoge verwachtingen te hangen aan de feestdagen; het zijn eigenlijk ook maar gewoon dagen net zoals alle anderen.

6. GENIET!!

Misschien wel het belangrijkste advies voor de komende feestdagen: Geniet! Heb deze momenten met je dierbaren lief en focus je op de positieve dingen van het leven. En geniet van al dat lekkere eten 😉

tip voor gezonde feestdagen: geniet

* * * * * *

Recept nagerecht kerst: chocolade-havermouttaartje

Dit kerst toetje kan het hele jaar door gegeten worden, maar heeft door de groene matcha poeder en rode gojibessen een kerstige uitstraling.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 80 + 30 gr dadels, zonder pit
  • 25 gr amandelmeel
  • 75 gr havermout
  • 2 el kokosolie, vloeibaar
  • 1 rijpe banaan
  • 1 rijpe avocado
  • 2,5 el (rauwe) cacoapoeder
  • 1 el ongezoete amandelmelk
  • 3 dadels, zonder pit
  • 3 el ahornsiroop
  • 1 tl matcha-poeder
  • 1 handje gojibessen

Bereiding gezond nagerecht kerst

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Pureer 80 gram dadels in de keukenmachine, eventueel met een klein scheutje water.
  3. Doe de amandelmeel, havermout en kokosolie in een kom en meng dit met het dadelmengsel tot een egaal mengsel.
  4. Verdeel in vier gelijke delen en kneed er bakjes van. Leg ze over een propje bakpapier, zodat ze in de oven niet inzakken.
  5. Bak in ongeveer 20 minuten af.
  6. Doe ondertussen de banaan met 30 gram dadels, amandelmelk en 1 eetlepel ahornsiroop in de blender en mix tot een egaal, glad mengsel.
  7. Voeg de avocado erbij en mix opnieuw tot een glad geheel.
  8. Meng de cacaopoeder erdoor en verdeel het mengsel over de havermoutbakjes.
  9. Strooi er een snufje matcha-poeder overheen en een handje gojibessen en klaar zijn je kersttoetjes!

 

Bonustip: met matcha poeder maak je de lekkerste dingen, zoals een Matcha Latte!

Recept matcha latte

matcha latte recept

 

Meer recepten voor gezonde feestdagen

Heb je de smaak te pakken en wil je graag meer inspiratie om gezond de feestdagen door te komen? Gezond feesten van Amber Albarda is dan het boek voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *