Omega 3, 6 en 9 – essentiële vetzuren

Omega 3, 6 en 9 – essentiële vetzuren

Er zijn twee soort vetzuren die ons lichaam nodig heeft, maar niet zelf aan kan maken. Het zijn Linolzuur en Alfa-linoleenzuur (ALA), oftewel omega 6 en omega 3. Samen worden ze ook wel EFA’s of vitamine F genoemd. Ze zijn belangrijk voor onze concentratie, gewrichten, ogen, huid en het immuunsysteem. Lees hier alles wat je wilt weten over deze essentiële vetzuren!

Omega 3 6 9 – verschillen

Zoals je hierboven kunt lezen zijn omega 3 en 6 vetzuren die ons lichaam niet zelf aan kan maken. Omega 9 kan wél door ons lichaam zelf aangemaakt worden.

Verder is een belangrijk verschil dat omega 3 ontstekingsremmend werkt en ontstekingen tegengaat, terwijl omega 6 juist ontstekingsbevorderend werkt. Voor goed functioneren van het zenuwstelsel, immuniteit en afweer is het belangrijk dat je deze twee essentiële vetzuren in de juiste verhouding binnenkrijgt: het beste is één deel 3 tegenover één deel 6. Tot één deel 3 tegen vijf delen 6 zit je aan de goede kant. (Als we er niet op letten, krijgen we al snel twintig delen 6 binnen, tegenover één deel 3!)

Omega 3 vetzuren

Wat is omega 3?

Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor de celvorming van het zenuwstelsel en de rest van het lichaam. Ze werken ontstekingsremmend, omdat ze de balans met omega 6 herstellen.

Een tekort aan deze vetzuren kan leiden tot depressieve gevoelens, hart- en vaatziekten,  achteruitgang van de intelligentie, reumatische klachten en chronische ontstekingen. Zo’n tekort kan ontstaan doordat je te weinig voeding binnenkrijgt met omega 3, maar ook als je teveel verzadigd vet, transvet of omega 6 vetzuren binnenkrijgt.

Dieet

Waar zit omega 3 in?

omega 3 voeding

  • Lijnzaadolie

Lijnzaadolie is een plantaardige bron van deze vetzuren en wordt gewonnen uit de zaden van de vlasplant. Omdat er zoveel omega 3 in de olie zit, werkt het ontstekingsremmend. Daarnaast wordt er over lijnzaadolie gezegd dat het het immuumsysteem, het hart en de bloedvaten verbetert.

  • Vette vis, zoals zalm of haring

De Gezondheidsraad adviseert om als volwassene iedere dag 200 mg omega 3 vetzuren via vis binnen te krijgen. Al door één keer per week zalm of haring te eten krijg je dan al genoeg binnen.

Omega 6 vetzuren

Omega 6 vind je veel in bewerkte voeding en komt bovendien door de huidige veeteelt ook veel via vlees op ons bord terecht. Teveel omega 6 is niet goed voor je gezondheid en kan bijdragen aan laag-gradige ontstekingsprocessen die je immuunsysteem verzwakken.

Een ander product dat veel omega 6 vetzuren bevat is zonnebloemolie.

Waarom je omega 3 en omega 6 beter niet kunt verwarmen

Omega 3 en omega 6 zijn essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft, maar zijn niet in iedere vorm gezond voor ons. Het kan namelijk heel makkelijk met zuurstof reageren (oxideren), waardoor er vrije radiale ontstaan die allerlei schade kunnen aanrichten in je lichaam. Verhitten is een van de manieren waardoor oxidatie gemakkelijk kan plaatsvinden. Daarom zit een visoliesupplement in een capsule, zodat het geen vrije radicaal kan worden.

 

Omega 9

Omega 9 is een vetzuur dat het lichaam wél zelf kan aanmaken, maar daardoor niet minder belangrijk is. Door ervoor te zorgen dat je voldoende omega 9 binnenkrijgt, hoeft je lichaam minder hard te werken om het zelf aan te maken. Het oliezuur dat in olijfolie zit, bevat bijvoorbeeld veel omega 9.

 

Vitamine D

Ook benieuwd naar vitamine D en hoe je een vitamine D tekort kunt voorkomen?

Lees alles over het zonnetje in huis: vitamine D >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.