Glutamine: waarom het niet alleen voor sporters werkt!

Glutamine: waarom het niet alleen voor sporters werkt!

Verricht je regelmatig zwaar en inspannend werk of sloof je je buitengewoon uit in de sportschool? Ben je aan het herstellen van een uitputtingsslag of heb je vrij lang last van ongemakken of een ziekte, dan is glutamine wellicht een bijzonder goed supplement voor jou. Lees wat glutamine voor je kan betekenen en bepaal of je direct overstapt op dit voedingssupplement.

 Wat is Glutamine?

Glutamine is een niet-essentieel aminozuur en heeft verschillende positieve effecten op je lichaam. Niet essentiële aminozuren worden door ons lichaam zelf aangemaakt. Het heeft verschillende  functies: 

  • GlutamineBrandstof in de energievoorziening
  • Bouwstof voor opbouwen en herstellen van spieren
  • Immuunsysteem heeft het nodig om te functioneren
  • Kalmeert en ontspant het zenuwstelsel
  • Bevordert een goede hersenfunctie

Werk je gewoon, slaap je normaal en heb je geen overdreven zwaar werk, dan heb je niet direct extra glutamine nodig. Elk gezond mens maakt het immers zelf ook aan. Toch zijn er meer dan voldoende situaties te bedenken waarin een extra dosis glutamine aan te bevelen is. En dat is echt niet alleen wanneer je extreem hard traint op de sportschool of aan topsport doet.

Glutamine bij zwangerschap, zware inspanning en flinke groei

Zo is het ondermeer tijdens een groeispurt, een zwangerschap, het geven van borstvoeding of een stressvolle periode aan te raden extra supplementen van dit aminozuur in te nemen. Het is dus een misverstand dat glutaminesupplementen meer iets zijn voor mannen dan voor vrouwen of voor bonken in de sportschool dan voor de mannequins met wespentailles op de catwalk. Nee, dit voedingssupplement is vaker aan te raden dan veel mensen denken.

Brandstof voor het transport

Zoals we al eerder vertelden maakt het lichaam zelf deze stof aan. Het functioneert als stikstoftransporteur in het lichaam. Stikstof die noodzakelijk is voor de celgroei en het herstel van spierweefsels. Eigenlijk is het de brandstof om onze cellen van voldoende energie te voorzien.

Maar brandstof en energievoorziening zijn niet de enige functies van dit aminozuur. Het is ook een belangrijke bouwstof voor de antioxidant glutathion. Deze sterke antioxidant beschermt ons tegen vrije radicalen die onze cellen beschadigen en uiteindelijk tot kanker kunnen leiden. Daarnaast bindt glutamine ook nog eens zware metalen en helpt het zodoende je lever te ontgiften.

glutamineGoed functionerend immuunsysteem

Ook is het aminozuur belangrijk voor een goed functionerend immuunsysteem. Vooral in de slijmlagen van je luchtwegen en in je maag-darmkanaal is het van cruciaal belang. Zo worden bijvoorbeeld bij een infectie veel antistoffen aangemaakt, waardoor de glutamineverbranding exponentieel stijgt. Het spreekt voor zich dat dat niet te lang mag duren, want dan verzwakt het immuunsysteem. Onze afweercellen, zoals lymfen en macrofagen, hebben dus veel glutamine nodig om optimaal te kunnen functioneren bij ziekte en/of zware inspanning.

Glutamine is er van pil tot poeder

Glutamine capsulesKortom, train je veel, doe je zwaar werk, ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan is extra glutamine een goede aanvulling op je voeding. Bedenk dan wel in welke vorm je het wilt nemen, want het is er in vele verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor poedertabletten of capsules. Kant-en-klare dranken en proteïnerepen adviseren we niet, omdat de glutaminedosering daarin niet altijd stabiel is. Het effect is dan minimaal en dan kun je het geld beter in je zak houden of besteden aan hoogwaardige glutamine supplementen. Kijk daarom snel op Gezondmarkt voor hoogwaardige Glutamine producten en houd je lichaam in balans!

 Gebruik jij weleens Glutamine en wat zijn de effecten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.