Gojibessen: de gezondste bessen ter wereld!

Gojibessen: de gezondste bessen ter wereld!

Gojibessen, steeds vaker zie je ze in de winkels liggen en zie je mensen snoepen van deze besjes. Hoe komt het dat deze superfood steeds populairder wordt? Wat maakt deze bessen zo bijzonder? Hoe gezond zijn ze eigenlijk en waar kan je ze het beste kopen?

Gojibessen

Geschiedenis van Gojibessen

Gojibessen zijn misschien wel de gezondste bessen op onze aardbol, rijk aan vitamines, mineralen, aminozuren, antioxidanten en andere gezonde voedingsstoffen. In de Chinese geneeskunde is de gojibes al veel langer bekend en wordt deze sinds mensenheugenis verwerkt in medicijnen. Het is van oorsprong een Aziatische bes die in de Himalaya groeit. Ongeveer 800 na Christus is de bes ontdekt door monniken. Het verhaal gaat dat deze monniken erg lang en gezond leefden omdat zij dronken uit een bron waarin deze bessen in waren gevallen. Sindsdien staat de bes bekend om zijn magische werking.

Kleine besjes met grote voordelen

Er is veel onderzoek gedaan naar de positieve werking van gojibessen. De bes behoort dan ook niet voor niets tot de zogenaamde supervruchten, ook wel Superfood genoemd en heeft tal van positieve effecten op de gezondheid. Gojibessen zijn rijk aan antioxidanten. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen allerlei ziektes. De hoeveelheid antioxidanten in voeding wordt uitgedrukt met een ORAC-waarde. We hebben ongeveer 3000-5000 ORAC-eenheden per dag nodig om ons lichaam zo goed mogelijk te beschermen. Dit is gelijk aan het eten van 22 appels per dag; een enorme en welhaast ondoenlijke uitdaging! Maar het kan makkelijker, want slechts 20 gram gojibessen is voldoende voor de aanbevolen dagelijkse ORAC-eenheden. De kleine gojibessen zijn daarom gelinkt aan een aantal grote voordelen:

 • Goji verhoogt de weerstand en verbetert het immuunsysteem.
 • Goji versterkt het geheugen.
 • Goji remt cholestrol en houdt de bloedsuikerwaarden in balans.
 • Goji verbetert de kwaliteit van slaap.
 • Goji bevordert de spijsvertering en verbetert de eetlust.
 • Goji beschermt het hart- en vaatstelsel en verkleint risico op kanker en tumoren.
 • Goji gaat celveroudering tegen.
 • Goji is goed voor de werking van lever en nieren.
 • Goji kan botten en spieren versterken.
 • Goji kan het gezichtsvermogen verbeteren.
 • Goji werkt mogelijk libidoverhogend bij zowel mannen als vrouwen.
 • Goji kan stress verlagen en blijdschap verhogen en wordt daarom ook wel de ”Happy Berry” genoemd.

Gojibessen eten

GojibessenIn China is de gojibes ontzettend populair en worden ze veel gegeten, dagelijks zo’n 5 tot 30 gram per dag. In Europa wordt de gojibes terecht steeds populairder.  De bes smaakt naar een kruising tussen een cranberry en een kers. Hij is ongeveer zo groot als een rozijn en heeft een dieprode kleur. De bessen kunnen zowel gedroogd als vers worden gegeten. Ze worden ook verwerkt in voedingssuplementen. Gedroogde gojibessen worden fijngemalen tot poeder waarmee je thee kunt maken of in verschillende gerechten kunt verwerken. De bessen kunnen ook toegevoegd worden aan salades en soepen, maar persoonlijk vind ik ze ook erg lekker als tussendoortje of in een smoothie.

Er zijn een aantal gemakkelijke gojirecepten. Maak bijvoorbeeld eens een echt powerdrankje met gevriesdroogde gojibesjes met perensap en appelsap!  Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met de Happy Berry!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.