Kokosolie, kokoswater, kokosmelk, kokosmeel, kokosbloesemsuiker… Alles over kokos!

Kokosolie, kokoswater, kokosmelk, kokosmeel, kokosbloesemsuiker… Alles over kokos!

Denk je aan kokos, dan waan je je in gedachten vrijwel direct op een bounty eiland, ver hier vandaan. En de kans dat je aan kokos denkt, wordt steeds groter. Er verschijnen namelijk steeds meer kokosproducten op de Nederlandse markt; van kokosolie tot kokosmelk, van kokosmeel tot kokosbloesemsuiker, en meer! Tijd dus om deze noot eens goed te kraken.

De kokosnoot

De kokosnoot groeit aan de kokospalm en komt voor in tropische gebieden. De boom groeit namelijk bij voorkeur in de volle zon, maar houdt ook erg van vocht.

Van oudsher lijken de kokospalmen op grassoorten en zijn daardoor in staat mineralen op te nemen. De naam doet vermoeden dat de kokosnoot een noot is, maar in werkelijkheid is dit niet het geval. De kokosnoot is namelijk een steenvrucht!

In de steriele ‘noot’ slaat de kokospalm het water op dat zij zelf heeft gezuiverd: het kokoswater! Dit water kun je drinken en is in de zomer heerlijk verkoelend. Ook het witte vruchtvlees uit de cocosnoot kun je eten.

Vooral het vruchtvlees van jonge kokosnoten kan bijdragen aan een goede gezondheid. Er wordt namelijk van gezegd dat dit vruchtvlees onder andere de functie van het zenuwstelsel verbetert en beschadigd weefsel herstelt.

kokosnoot


Is de kokosnoot gezond?

In het oude India noemde men de kokospalm ‘de boom van het leven’. Kokos heeft dan ook legio gezondheidsvoordelen.

8 voordelen van kokos

 • Kokos draagt bij aan een betere spijsvertering, versnelt je stofwisseling en helpt daarom bij het afvallen
 • Het draag bij aan het immuunsysteem, bevat schimmeldodende en -werende eigenschappen, bevat krachtige antioxidanten en heeft een antivirale werking
 • Kokosproducten ondersteunen de werking van de schildklier
 • Kokos ondersteunt en reguleert een gezonde hormoonhuishouding
 • Kokoswater heeft een verkoelend effect en kan (extern aangebracht) verlichting bieden bij huiduitslag
 • Kokosolie is goed voor huid, haar en nagels
 • Kokosolie bevat minder calorieën dan andere vetten
 • Kokosvet is zeer goed te verhitten omdat het geen gevaarlijke stoffen vormt wanneer je het opwarmt


Een kokosnoot openen: hoe doe je dat?

Zelf een verse kokosnoot openen geeft nét die extra dimensie en is daarom leuk om ten minste één keer gedaan te hebben.

Bovendien is het openen helemaal niet moeilijk; je moet alleen even het trucje weten. Met een kurkendraaier en hamer heb je ‘m zo open. Kijk maar:


TIP

Wanneer je een bruine, harige kokosnoot in de winkel koopt, check dan de drie gaten bovenop. Als daar schimmel opzit, zoek dan een andere uit.


Kokosolie

Kokosolie, ook wel kokosnootolie of kokosvet genoemd, wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot en is een laurinezuurrijke olie. Laurinezuur bezit van nature grote antivirale activiteit en komt onder andere ook voor in moedermelk.
Daarnaast heeft de aanwezige caprinezuur een krachtige schimmelwerende werking.

Kenmerkend voor deze olie is dat het tot 25 graden Celsius een witte, vaste stof is. In de Nederlandse supermarkt zul je kokosolie dus vooral in deze vorm vinden. Pas bij een temperatuur van 25 graden smelt de olie tot een heldere, gelige olie. Kokosolie is bovendien zeer geschikt om te verwarmen, waardoor het een ideale olie is voor in de keuken.

En niet alleen in de keuken is kokosolie een zeer geschikte olie. Ook in je dagelijkse verzorging is de olie onmisbaar. Denk hierbij aan oil pulling en als alternatief voor chemische crèmepjes.

kokosolie; gezond, oil pulling en goed voor je huid

* * * * *

Oil pulling met kokosolie

Ayurveda

Oil pulling bestaat al eeuwen en komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische geneeskunde. Het is een natuurlijke manier om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.

Daarom wordt deze methode bij allerlei kwalen gebruikt. Binnen de Ayurvedische leer wordt oil pulling bovendien gebruikt in de dagelijkse mondverzorging, omdat het zou zorgen voor minder plak, een frissere adem en wittere tanden.

Rusland

Niet alleen in India is deze manier van reinigen populair, ook in Rusland wordt deze methode al jaren gebruikt. In de jaren ’90 schijnt deze methode zelfs door een Russische oncoloog weer onder de aandacht gebracht te zijn op een artsencongres. Hij had zelf ervaring met oil pulling en meende dat het hem geholpen zou hebben bij een chronische bloedziekte en artritis.

Het boek  ‘Oil Pulling Therapy: Detoxifying and Healing the Body Through Oral Cleansing’ van natuurgeneeskundig therapeut Bruce Fife heeft ervoor gezorgd dat oil pulling steeds meer mensen aansprak. Inmiddels is oilpulling dan ook weer enorm populair, wereldwijd.

Bekijk dit filmpje om te ontdekken hoe oil pulling werkt en wat de voordelen zijn.

Tien tips om met oil pulling te beginnen

 • Begin er je dag mee; op je nuchtere maag en nog voordat je je tanden poetst. De olie trekt als het ware de afvalstoffen uit je mond.
  Lukt het niet om het ’s ochtends te doen? Houd er dan in ieder geval rekening mee dat je minimaal drie uur niets hebt gegeten en een half uur niet hebt gedronken.
 • Gebruik na het spoelen een tongschraper om de losgekomen afvalstoffen van je tong te schrapen. De afvalstoffen zie je er als witte aanslag afkomen.
 • Spoel je mond na het oil pullen met lauw water, poets je tanden en drink een glas (lauw)warm water om je spijsvertering op gang te brengen. Wacht na het spoelen wel even een half uurtje voor je gaat eten.
 • Combineer oilpulling met andere activiteiten! Neem een hap olie voor je onder de douche stapt of spoel je mond tijdens het aankleden of klaarmaken van je lunch.
 • Krijg je last van je gezichtsspieren? Spoel dan rustig. Je zet teveel kracht en dit is niet de bedoeling.
 • Probeer het doorslikken van de olie zoveel mogelijk te vermijden. De olie heeft immers allerlei afvalstoffen en bacteriën opgevangen. Die wil je úit je lichaam hebben. En als je in het begin toch per ongeluk een keer wat doorslikt, is dat helemaal niet erg; hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.
 • Laat je hoofd tijdens het spoelen ook af en toe een beetje naar achter leunen, zodat de olie ook achterin je mond komt.
 • Spuug de olie na het spoelen NIET in de gootsteen, maar in een zakje of op een vel keukenpapier. De olie stolt bij temperaturen onder de 25 graden en kan dus voor verstopping in de afvoer zorgen.
 • Is de kleur van de olie nog geel nadat je hebt gespoeld? Spoel de volgende keer dan wat langer of maak meer bewegingen in je mond. De olie moet uiteindelijk wit zijn als je het uitspuugt.
 • Wanneer je oil pulling inzet tegen bepaalde klachten, zou het het effectiefst zijn om het dagelijks te doen, al zou één keer per week ook al positieve resultaten geven. Heb je last van een acute kwaal? Er wordt geadviseerd minimaal een week tot veertien dagen te oil pullen. Heb je last van chronische klachten; dan kun je het beste een aantal maanden tot een jaar de dag met een hap olie beginnen.

Goed om te weten!

Er kan een Herxheimer reactie optreden; je klachten kunnen eerst verergeren, voordat ze minder worden.

Dit is een teken dat je lichaam in beweging komt.

herxheimer reactie


Voetnoot: Veel mensen zijn enthousiast en in de Ayurveda wordt oilpulling ingezet bij verschillende kwalen. Toch wordt oil pulling door de hedendaagse wetenschap nog niet als werkelijk wondermiddel ondersteund en is het dus nog een kwestie van uitproberen of het voor jou werkt.

* * * * *

Kokosolie en de huid

De huid is ons grootste orgaan en heeft daarom goede verzorging nodig. Wil je het echt goed doen, smeer dan niks op je huid wat je ook niet zou eten. En daar komt kokosolie om de hoek kijken!

Kokosolie is goed voor de interne mens, maar ook zeker voor de buitenkant. De pregnenolon die in kokosolie aanwezig is, ondersteunt namelijk de doorstroming van de huid, versterkt een slappe huid en vermindert donkere kringen onder de ogen.

Bovendien kunnen mensen met huidaandoeningen als een schimmelinfectie baat hebben bij kokosolie, door het aanwezige en schimmelwerende caprinezuur. Ook bepaalde vormen van psoriasis, die veroorzaakt worden door schimmels, schijnen verminderd te kunnen worden door het smeren van kokosolie.


En wist je dat je van kokosolie ook zelf een troepvrije deo kunt maken?

Je hebt daar alleen maar een pan voor nodig en drie ingrediënten: 60 gram maïzena, 60 gram baking soda en een paar eetlepels kokosolie.

Dit filmpje doet het voor:


Kokosmelk (koemelkalternatief)

Kokosmelk is een product dat niet een-op-een uit de kokospalm wordt gewonnen; het is een mix van (kokos)water en kokosvlees/-rasp.

Als alternatief voor melk is kokosmelk tegenwoordig steeds vaker kant-en-klaar te koop in de meeste supermarkten. Vaak in combinatie met rijst en meestal iets dunner dan de kokosmelk die je wel kent om mee te koken.

* * * * *

Kokosmelk recept

Je kunt kokosmelk ook gemakkelijk zelf maken. Hoe? Met dit recept!

Ingrediënten
– 4 cups water, gekookt
– 2 cups kokosrasp

Bereiding
1. Kook 4 cups water.
2. Doe dit samen met 2 cups kokosrasp in de blender.
3. Laat een paar minuten rusten.
4. Sluit de blender goed af ivm het hete water!
5. Mix het geheel op vol vermogen in een minuut goed door elkaar.
6. Spoel een theedoek af en knijp deze goed uit. Leg de theedoek in een zeef en houd deze boven een opvangbak.
7. Giet het kokosmengsel door de zeef en theedoek. Wring de theedoek helemaal uit.

En klaar is je homemade kokosmelk!


Kokoswater

Kokoswater is een ideale basis voor heerlijke smoothies met eiwitrijke superfoods. Het kokoswater zorgt er namelijk voor dat de superfoods beter door je lichaam opgenomen worden.

Bovendien is kokoswater zelf ook een echt superfood. Want wist je dat kokoswater in de Tweede Wereldoorlog levens van gewonde soldaten heeft gered?

Kokoswater gezond


Bakken met kokos

Kokosmeel

Een andere manier om het goeds van de kokosnoot tot je te nemen is gebruik te maken van kokosmeel!

Dit meel is gedroogd en gemalen vruchtvlees van de kokosnoot en is eigenlijk een bijproduct. Het ontstaat bij het maken van kokosmelk.

Kokosmeel bevat heel veel vezels, waardoor je baksels gemakkelijk droog en korrelig kunnen worden. Gebruik daarom ongeveer twee keer zoveel eieren en vloeistof ten opzichte van de hoeveelheid kokosmeel, als je ermee gaat bakken.

Kokosmeel is glutenvrij, koolhydraat- en vetarm, maar juist proteïnerijk!

* * * * *

KokosbloesemsuikerKokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker is een van de suikervervangers die je momenteel in de biologische supermarkt kunt vinden.

Deze suiker is in de Indische keuken bekend als Gula Djawa en bevat van nature meer voedingsstoffen, waaronder magnesium, ijzer, zink, kalium en een aantal B-vitamines.

Bovendien is kokosbloesemsuiker een onbewerkte suiker en heeft het een lage GI (Glycemische Index). Daardoor geeft het minder grote pieken in de bloedsuikerspiegel.


Maar let op!

Toch geldt ook voor deze suiker dat je er niet teveel van moet eten. Het blijft suiker.


Heb je toch een keer zin in wat lekker zoets? Bak dan eens een Kokoscake van kokosmeel, kokosbloesemsuiker, kokosolie en kokosrasp.

* * * * *

Cakerecept bomvol kokos!

Cake recept met kokosmeel en kokosbloesemsuikerIngrediënten
– 90 gram kokosmeel
– 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
– 100 gram kokosolie
– 6 eieren
– 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
– een snufje zout
– handje kokosrasp

Bereiding
1. Zet je oven aan op 175 graden Celsius.
2. Smelt de kokosolie in een steelpannetje en los de kokosbloesemsuiker hier in op.
3. Klop de eieren luchtig en vermeng ze met de kokosolie.
4. Meng het meel met de bakpoeder en het zout en mix dit door het eiermengsel.
5. Giet het mengsel in een ingevette cakeblik en strooi er een handje kokosrasp overheen.
6. Zet de cake een half uur in de oven. Om te checken of de cake gaar is, kun je met een sateprikker in de cake prikken. Wanneer deze er weer droog uitkomt, is de cake gaar. Anders kun je ‘m beter nog even in de oven terugzetten.


DOE MEE & WIN HET GEZONDMARKT KOKOSPAKKET

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden van kokos eindeloos. We zouden dan ook nog uuuuren door kunnen gaan…

Maar nu is het jouw beurt. Wat is jouw ervaring met kokos en welk kokosproduct gebruik jij het liefst? Laat het weten in een reactie!

Heb je gereageerd? Dan maak je automatisch kans op een Gezondmarkt kokospakket. Op 9 september maken we op deze pagina bekend wie er heeft gewonnen.

Wil je extra kans maken? Deel dan deze blog op Facebook.

 * * * * *

en de winnaar is..

Pien Dijkstra! Pien, gefeliciteerd! Stuur je ons je adresgegevens via marketing@holisan.nl?

14 reacties

 1. Pingback:WIN! Het Gezondmarkt kokospakket! - Gezondmarkt.nl Blog

 2. Bij mij gaat de extra virgin kokosolie er snel doorheen.
  Ik gebruik het voor wokmaaltijden, gebakken aardappels, voor mijn huid, in veel handmade verzorgingsartikelen enz.
  De prijs betaal ik er graag voor. Ik vind het belangrijk om te weten dat het een product is dat staat voor wat het doet.

 3. Ik eet elke ochtend muesli met kokosschaafsel. Als ik smoothies maak gebruik ik kokoswater en daarnaast bak ik in kokosolie. Waarom? Omdat ik kokos super lekker vind!

 4. Wat een veelzijdig product is kokos, zeg! Ik gebruik het eigenlijk alleen voor bakken en wokken, maar nu ik dit artikel gelezen heb ga ik het op een heleboel andere manieren toepassen!
  Het Gezondmarkt kokospakket wijst me vanzelf de (goede) weg!

 5. Heerlijk coccus sap met gepureerde mango en water mengen en ijs blokjes is erg verfrissend en goed voor de dorst.

 6. Wij gebruiken kokosolie,kokosmeel.kokosmelk en soms kokosbloemsuiker en kokoswater.
  Het recept van de kokoscake heb ik gelijk opgeslagen ,die ga ik snel maken .
  Kokosolie gebruik ik ook voor tandpasta en gezichtsverzorging.
  I l ve kokos!!

 7. Verse kokos vind ik heerlijk, ik heb alleen niet altijd zin om zo’n kokosnoot open te timmeren. Kokosmelk gaat standaard in de koffie en die gebruik ik verder voor het maken van curry. Verder gebruik ik soms kokoswater als lekkere dorstlesser.

 8. Wauw wat een heerlijke en gezonde noot is Kokos toch! Dit wist ik al, maar na het lezen van jullie blog helemaal! Wat is de kokosnoot veelzijdig dit zouden veel mensen niet gedacht hebben. Sinds enkele maanden gebruiken wij in ons gezin Kokosolie in de keuken als vervanger voor de zonnebloemolie. Een heerlijk en gezond product, mijn man, ik en onze kinderen zijn er zeer tevreden over, het is lekker en ook nog eens veel gezonder. Dankzij dit blog weet ik nu dat ik de kokosolie ook voor beauty doeleinden kan gebruiken, helemaal te gek! Ook wist ik al dat je hier van wittere tanden kunt krijgen maar nog niet hoe, dankzij het filmpje Oil pulling kan ik hiermee ook gaan beginnen. Wat ik helemaal geweldig vond om te lezen is dat Kokosolie ook goed voor de huid is en bepaalde schimmelinfecties van de huid bestrijd, mijn dochter lijd al 2 jaar aan een schimmelinfectie van de huis Pytiriasis versicolor, hier hebben wij al veel medicijnen voor gehad maar het wonder middel hebben we nog niet ontdekt, en nu lees ik dat kokosolie hier ook tegen werkt. En dit staat gewoon in onze keuken!!. Dit gaan we gelijk uitproberen en hopelijk helpt dit mijn dochter eindelijk van de Pytiriasis versicolor af. Dank voor deze informatieve blog, en fantastisch ddat we kans maken op een geweldig pakket, hier gaat mijn gezin heel hard voor duimen!!. Hartelijke groet,

  Tanja Kuijer.

 9. ik gebruik heel veel kokosproducten. Mijn favoriet is het kokosrasp! Maar ook met kokosmeel maak ik heerlijke dingen!

 10. Kokos is zeker favoriet in dit huis. Kokosmelk voor in de koffie, maar ook om mee te bakken. Kokosrasp voor heerlijke kokoskoeken of een schep door de yoghurt, kokosbloesemsuiker om af en toe iets te zoeten, zoals zelfgemaakte chocoladepasta. Dan komt de wat donkere smaak van kokosbloesemsuiker goed tot zijn recht. Kokosolie gebruik ik voor de huid, om te bakken en te koken en natuurlijk in overheerlijke bonbons. Oilpulling heb ik geprobeerd en mijn tandvlees werd er te zacht van. Alternatief voor deo is in mijn geval helemaal niets gebruiken, dus ook geen zelfgemaakte deo ;).. Eerlijk gezegd heb ik zelfs het idee dat door het veelvuldig gebruik van kokosolie, ik steeds makkelijker bruin word! Een heerlijk bijkomend voordeel. Kortom, we gebruiken het volop. Wel benieuwd hoe een ander merk is!

 11. Oh dat is heel wat meer dan ik wist.. 🙂 Ik ben volop bezig met mijn gezondheid en lijf.. (Y) Gezond eten en heel veel trainen. Weet dat kokos gezond is maar nog niet echt in verdiept en gebruikt.. Ga ik zeker weten doen en zou me super lijken om een Gezondmarkt kokospakket te mogen winnen om het uit te testen..

 12. Ik drink graag kokoswater, gebruik de olie om te koken en smeer hem in de punten van mijn haren, laat hem s nachts intrekken en was het goed uit voor minder haaruitval en glanzende haren. Wat ik wil proberen?: het op de huid te doen op mijn droge huid die een lichte eczeem heeft. Bedankt voor deze tipp.

 13. Ik drink sinds een paar weken kokoswater, 1liter per dag nadat ik een artikel had gelezen hoe goed dat voor je is.
  En ik gebruik kokoswater in smoothies.
  sinds kort heb ik een biologische creme die gemaakt is op basis van kokosolie van iemand die dat zelf maakt maar ik kan eerlijk gezegd niet echt zeggen dat ik die fijn vind. Erg temperatuur gevoelig. Het wordt van heel dik naar heel vloeibaar. Net hoe warm of koud het is.
  Ik ben wel heel benieuwd naar de andere kokosproducten.
  Mooi artikel met veel informatieve weetjes.
  Helemaal super!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.